Notícies

IMG_2324
04 febr. 2016

Fundació Horta Sud i Xarxa Participa organitzen una Jornada de Participació

La jornada, que ha tingut lloc en Mislata, s'ha desenvolupat com un espai de treball entre personal tècnic i responsables polítics, amb més de 80 participants de 30 municipis de la CV.

A l'acte inaugural de la mateixa ha assistit la Directora General de Transparència i Participació Ciutadana de la GV, Aitana Mas i Mas i el Regidor de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Mislata, Antonio Arenas,  i l'acte de clausura a l'alcalde de l'Ajuntament de Mislata, Carlos Fernández Bielsa.

La ponència i els tallers han tractat sobre la necessitat que l'administració promoga una societat organitzada, autònoma i crítica, còmplice de la millora de la vida dels seus municipis i de la construcció d'un model en el qual la ciutadania i les institucions locals construïsquen conjuntament.

Al llarg de la jornada s'ha reflexionat sobre la desafecció de la ciutadania amb la política, l'efervescència d'iniciatives ciutadanes que han sorgit en els últims anys al marge de l'administració i la baixa taxa d'associacionisme del nostre país (29%) en relació a altres països europeus com Dinamarca (91%), Suècia (83), Alemanya (60%) entre uns altres; i, sobre l'objectiu que les institucions i la ciutadania es retroben , donar resposta a les necessitats d'aquesta última i involucrar-la en l'anàlisi, solució i gestió d'aquests problemes. 

Les i els participants han treballat, en diferents tallers, sobre models de participació ciutadana i experiències per a millorar la implicació ciutadana en la vida pública i contribuir al canvi en la relació amb l'administració, el principi de subsidiarietat i foment de l'apoderament de la ciutadania, per a passar de la participació a la construcció conjunta i cogestió de projectes. 

Les conclusions d'aquesta jornada serviran de base per a articular les relacions d'un ajuntament amb la seua ciutadania, des d'un model de comunicació dinàmic basat en l'escolta, la informació i el debat.

Xarxa Participa desenvolupa altres iniciatives i actuacions conjuntes com són el servei d'assessoria per a associacions, la planificació de cursos de formació, campanyes de promoció del teixit associatiu, a més de constituir-se com un fòrum de trobada i cooperació tècnica en matèria de participació ciutadana.

Xarxa Participa està composta per responsables de participació ciutadana i personal tècnic dels municipis d'Alaquàs, Aldaia, Catarroja, Manises, Mislata, Picassent, Quart de Poblet i Xirivella i ha estat impulsada per la Fundació Horta Sud i el suport de Caixa Popular.