Notícies

Sin título
05 abr. 2016

L'il·lustrador valencià, Paco Roca, participa en la campanya "Somos Súper" de la Fundació Horta Sud

Este matí, en la seu del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) , l'autor de còmic i 'il·lustrador valencià Paco Roca, el president de la Fundació Horta Sud, Alfred Domínguez, el coordinador de la mateixa, Julio Horta i el subdirector de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València, Nacho Lavernia, han oferit una roda de premsa en la què han presentat la campanya "Somos Súper, Històries de Superació".

"Somos Súper" és una campanya que la Fundació Horta Sud va iniciar fa dos anys amb la posada en marxa de la web somossuper.org, amb un mapa que geolocalitzaba les entitats i els projectes que desenrotllaven, una base de dades d'associacions, un contenidor de vídeos i dos espots publicitaris per a promocionar la iniciativa.

En esta nova fase "que hem cridat Somos Súper Històries de Superació, volem aprofundir en este treball col·lectiu d'eixos herois i heroïnes anònims que dia a dia dediquen el seu temps de forma solidària, per a transformar la nostra realitat i millorar la qualitat de vida de les persones i els nostres territoris, per a construir un món millor per a tots els sers humans. Organitzacions i entitats sense ànim de lucre, formades per persones organitzades que transformen la realitat des d'àmbits diversos: drets de les dones, diversitat funcional, cooperació internacional, infància, mediambient, salut, educació, etc.", ha assenyalat Julio Horta.

"Aprofite esta roda de premsa per a agrair la participació de Paco Roca, que des del primer moment s'ha bolcat en este projecte", ha afegit el coordinador de la Fundació Horta Sud. El primer acte de "Somos Súper", començarà demà amb el taller de còmic social, "Històries de Superació", a càrrec de Paco Roca. El taller, que es realitzarà en l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València, fins al pròxim 20 d'abril, també tindrà com a professor a Antonio Javier García. Els dos guiaran a les i els alumnes amb una introducció en el món del còmic i el procés creatiu per a construir una història. Els participants al taller abordaran el projecte a partir de testimonis reals, basats en les vivències de les persones associades a col·lectius que treballen per causes justes i pel bé comú. Quan finalitze el taller s'editarà el còmic de Paco Roca juntament amb alguns dels treballs realitzats per l'alumnat del taller.

A més, es van a llançar una sèrie de vídeos que s'han anat gravant en diferents associacions amb algunes de les històries inspiradores del projecte impulsat per la Fundació Horta Sud. El projecte es completarà amb una oferta de tallers en els municipis de l'Horta Sud en els que les associacions podran gravar les seues pròpies "Històries de Superació". La campanya recorrerà els municipis de la comarca, i a finals d'any es completarà amb una avaluació de l'impacte del moviment associatiu en els municipis. "El que es preten és mesurar l'aportació de les associacions en recursos econòmics, personal contractat, voluntari, nombre d'hores de dedicació, participants en activitats, servicis, etc; mostrar de manera objectiva l'aportació del moviment associatiu i la seua contribució al bé comú", comenta Julio Horta.

Paco Roca, guardonat recentment amb el Premi Nacional de Còmic 2015, hi ha assenyalat durant la roda de premsa "que ha sigut fàcil involucrar-se en esta iniciativa ja que compartisc totalment la forma de pensar de la Fundació. La majoria dels avanços socials els fan les associacions, els grups de gent són els que canvien i milloren la societat. Utilitzarem les ferramentes que té el dibuix per a canviar consciències. El còmic social encara té eixa força. Agafarem les històries de tota esta gent que s'ha associat, per a comprendre-les i comptar-les d'una forma efectiva."

En este sentit, Nacho Lavernia ha agraït l'oportunitat de participar a este projecte. "A més de comptar amb Paco Roca, per a l'escola és molt important treballar amb la Fundació Horta Sud, ja que el tipus d'associacions que representa són interessants per a nosaltres, com a socis col·laboradors."

"Las associacions són i seran necessàries per a la nostra societat", ha dit el president de la Fundació Horta Sud. I ha agraït a la Diputació de València i al MuVim el que hagen cedit el local per a realitzar la presentació. "Estem al lloc adequat per la defensa dels valors de llibertat, igualtat, fraternitat que tanta falta ens fan en este moment". Alfred Dominguez ha assegurat que el cartell que hi ha fet Paco Roca cal mirar-ho amb detall de la quantitat de coses que té, "passions i sentiments. Hi ha una ciutadania en moviment, el qualificaria d'amistat cívica".

Alfred Domínguez ha assegurat que "des de el moviment associatiu ens hem organitzat, hem debatut, consensuat, pres decisions i assumit responsabilitats per a la millora de la comunitat. Per a això hem hagut de formar-nos, ser crítics, negociar, cedir, ser empàtics, reivindicar, denunciar, defendre els drets de les persones, discernir entre els interessos personals dels col·lectius. En definitiva hem socialitzat en la democràcia i participació exercint-les en el dia a dia i any darrere any"

"Moltes són les associacions que han demostrat, àmpliament, la seua majoria d'edat i la seua capacitat per a la gestió i per a la construcció de projectes. Tenim un deute amb elles i és hora reconéixer-les i posar en valor la seua aportació en la construcció d'una societat millor, d'ajudar-les a enfortir les seues estructures, tindre en compte la seua aportació històrica i respectar la seu autonomía", ha comentat Julio Horta.

Des de la Fundació Horta Sud també s'està treballant per un canvi en el model associatiu. Este nou paradigma busca la transparència i el compliment de la legalitat, l'equilibri en el compliment de les quatre funcions del moviment associatiu (econòmica, social, pedagògica i millora dels pobles) , ser representatives, fortes i autònomes.