Notícies

Trobada associacions Horta Sud
27 maig 2017

La Fundació Horta Sud reuneix a 28 entitats de l'Horta Sud per a debatre sobre la comarca

Què podem fer les associacions per al futur de la comarca? Amb aquesta pregunta ha començat aquest cap de setmana una reunió històrica per a la comarca, que ha ajuntat a representants de 28 entitats de l'Horta Sud de tots els àmbits d'activitat.
IMG_0035
IMG_0037
IMG_0039
IMG_0040
IMG_0042
IMG_0045
IMG_0046
IMG_0048
IMG_0062
IMG_0063
IMG_0064
IMG_0076
IMG_0079

Què podem fer les associacions per al futur de la comarca? Com podem fer front als reptes de futur? Amb aquestes preguntes com a punt de partida la Fundació Horta Sud i IDECO han acollit aquest cap de setmana una trobada de associacions històrica, en la qual han participat 50 persones de 28 entitats de la comarca Horta Sud amb estructura comarcal i una marcada preocupació pel desenvolupament socioeconòmic del territori.

Josep Soriano, de la Fundació Horta Sud i Alfred Ramos, de IDECO, han destacat que aquesta és la primera vegada que entitats amb caràcter comarcal de tots els àmbits s’ajunten amb l’objectiu de consolidar un moviment també d’abast comarcal que dinamitze i enriquisca el territori.

Els assistents han debatut sobre els problemes econòmics comuns als municipis comarcals, els projectes i els serveis, com s’està gestionant la participació i la relació del teixit associatiu amb l’administració, la situació actual del patrimoni mediambiental i arquitectònic, o la comunicació, mobilitat i infraestructures, entre els pobles de la comarca, entre altres temes.

Els assistents valoren molt positivament la proposta de la Fundació i IDECO d’ajuntar-se i construir comarca, ja que compartieixen espai, necessitats i problemes. És el moment de que comparteixen, també, recursos, propostes de millora i coneixement. D’aquesta manera demostren, una vegada més, que la força de la societat civil està en la unió.

A més de la Fundació Horta Sud i IDECO com a organitzadors, han participat en aquesta trobada el Col·lectiu Soterranya, Per l’Horta, la Xarxa d’entitats pel Patrimoni de l’Horta, la Plataforma pel Comerç Valencià, Esplais Valencians, la Federació de Bandes de Música Horta Sud, FAPA Horta Sud, la Federació de Cases de Joventut, la Federación de Entidades Culturales Andaluzas CV, diverses associacions de veïns de l’Horta Sud, Guaix-Escola Valenciana, Moviment Escolta de València-Horta Sud, Associació d’Antics Alumnes Universitat Florida Majors, Foro Empresarial de l’Horta Sud, L’Animeta Associació per l’Agricultura Ecològica, ARTIC, Junta Comarcal Fallera Horta Sud, L’Horta en Moviment, entre altres.

Conclusions

Lliurar batalles en solitari no té sentit, tenim en compte que hi ha moltes entitats a la comarca amb interessos comuns. Aliant-se, les entitats poden augmentar el seu poder negociador per representar a un espectre més ample de la ciutadania, especialment front les administracions públiques.

Els assistents han treballat en grups temàtics, per plantejar propostes en les quals seguir treballant en trobades posteriors.

El grup que ha treballat sobre qüestions econòmiques ha destacat la necessitat de connectar les organitzacions empresarials amb la resta d’entitats, especialment amb l’administració.

El grup que ha treballat sobre la participació, ha destacat que les associacions han de començar a eixir dels seus pobles i prendre consciència de comarca, mantenint la seua independència de les administracions públiques.

El grup que ha treballat sobre el territori i la mobilitat ha plantejar vàries propostes sobre les terres agrícoles lliures, els barrancs o la necessitat de posar en marxa projectes educatius per al desenvolupament de l’horta.

En definitiva, la Fundació Horta Sud i IDECO esperen que aquesta siga la primera de més trobades de treball sobre la comarca.

Aquesta activitat s'integra en el Projecte Building alternatives a regional Participative Youth Action Plan for social development.

logo erasmus completo

Documents associats