Notícies

IMG_0046
09 juny 2017

Conclusions II Trobada Diàlegs Estructurats

Aquesta trobada d'Associacions ha reunit al Museu Comarcal de l'Horta Sud a més de 30 organitzacions de la societat civil, tècnics de participació i polítics de diferents àmbits per a reflexionar sobre la necessitat d'enfortir el teixit associatiu de la comarca.
logo erasmus completo

Els dies 26, 27 i 28 de maig ha tingut lloc la II trobada per a parlar de participació i joventut. La trobada ha estat precedida de reunions prèvies entre tècnics i polítics de participació, en una d'elles van participar 18 persones entre les quals es troba la Directora General de Participació Ciutadana Aitana Más, i càrrecs públics i personal tècnic d'11 ajuntaments de la comarca de l'Horta Sud. També hem mantingut reunions prèvies per a la preparació amb les associacions juvenils de la comarca.

Una vegada definits els temes i, sobretot, els dies de la trobada, decidirem convocar a les entitats juvenils de la comarca, entitats no juvenils però que tenen base social juvenil, altres entitats amb dificultats d'accedir als joves i tècnics i polítics de la comarca.

La Trobada d'Associacions Comarcals de l'Horta Sud ha reunit a més de 30 organitzacions de la societat civil, tècnics de participació i polítics de diferents àmbits per a reflexionar sobre la necessitat d'enfortir el teixit associatiu:

 • Generant canals de comunicació i treball conjunt amb les administracions locals i regionals.
 • Millorant la coordinació de recursos i serveis per a fomentar la participació ciutadana, especialment entre la població juvenil, per a augmentar la seua influència sobre les polítiques que els afecten.

La vesprada del divendres ens dediquem a coordinar temes de logística, coordinació dels dinamitzadors de cada grup de treball, dinàmiques a realitzar, materials, etc.

El dissabte en la primera part del matí ens dediquem a presentar-nos i presentar a cadascuna de les nostres entitats, què fèiem i quines eren les nostres necessitats. 

Després de la pausa cafè va tenir lloc una ponència que pretenia donar algunes dades de la comarca en diferents aspectes i sectors, preparada per Julio Horta, coordinador de la Fundació i Felicidad López, de la Mancomunitat Horta Sud. 

Després de la ponència es van realitzar grups de treball, els grups van perllongar el seu treball després del menjar. Els grups es van realitzar entorn dels interessos de cada participant sobre aquestes tres àrees principals:

Economia.

Aquest grup ha debatut sobre la indústria en la comarca, la situació actual dels polígons, l'enfrontament entre el xicotet comerç i les grans superfícies i com afecta al territori en nombrosos aspectes, o la gestió de la formació que s'està realitzant en la comarca.

 • Cal fomentar l'associacionisme empresarial i recolzar al Fòrum empresarial de l'Horta Sud, que està coordinant accions amb les diferents associacions empresarials, sobretot dirigides a la internacionalització, la innovació, els parcs empresarials, la captació de finançament, etc.
 • Contactar amb el ACCO, a través del Fòrum i la Fundació Horta Sud, perquè es contemple la incorporació del Fòrum Empresarial a aquest acord pel treball en representació dels empresaris de la comarca, sumant-se així als sindicats, l'administració pública i alguna altra associació empresarial.
 • Contactar amb els agents de desenvolupament local i altres agents relacionats en temes de formació per a l'ocupació per a informar sobre les accions del Fòrum empresarial. D'aquesta forma coneixeran de primera mà les necessitats de les empreses, en general, i les de necessitats formació, en particular pares poder adequar la formació dels joves a les necessitats del mercat de treball.
 • Cercar fórmules per a estudiar la possibilitat de demanar fons europeus per a la millora de l'economia de la comarca, les empreses a la comarca i les iniciatives sostenibles.
 • Treballar per a recolzar des del moviment associatiu, dins de les nostres possibilitats, a l'economia tradicional i el comerç local.

Projectes i serveis comarcals, cultura, territori, patrimoni, etc.

 • Les associacions no tenen consciència de comarca, són massa localistes, no tenen estructures fortes ni a nivell local, ni sectorial.
 • Les associacions han de transmetre a la ciutadania la seua vocació de servei públic. El públic no és només el que fan els ajuntaments, sinó també tot el que es fa des del moviment associatiu. Les associacions juvenils en particular ha d'obrir les seues portes a la participació dels joves del seu territori.
 • Necessitem l'acompanyament de l'administració i els seus recursos però, tal com s'indica en la Llei d'Associacions, sense ingerència en les seues decisions i en la forma organitzativa interna.
 • Cal cercar fórmules legals per a establir les relacions amb els ajuntaments. Les associacions no són empreses que presten serveis públics, sinó organitzacions amb vocació de servei públic, una situació molt diferent.
 • Cal treballar el tema legal i cercar la fórmula més adequada per a establir relacions de col·laboració, convenis, concerts, subvencions, etc.
 • Cal cercar la diversificació d'ingressos de les associacions juvenils per a tenir autonomia i independència del poder polític.
 • Cal seguir fent campanyes de difusió per a millorar l'autoestima del moviment associatiu, com les campanyes de la Fundació Horta Sud, Somos Súper, les guies associatives, etc. Cal posar en valor la importància del moviment associatiu, la qual cosa aporta l'associacionisme a la cultura, el territori, les festes, l'educació dels més joves, etc.
 • Es recomana al moviment associatiu la seua coordinació municipal i la creació d'estructures de coordinació a nivell comarcal i que les associacions juvenils siguen protagonistes en aquests fòrums.
 • Es valora positivament aquestes trobades i es valora la necessitat de tornar a repetir-les.

Comunicació, mobilitat, infraestructures,...

 • Es proposa traslladar a la Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud que coordine les diferents propostes de Banc de Terres que ja s'estan engegant en diferents municipis de la comarca, per a crear un Banc de Terres Comarcal.
 • Comunicar als diferents Ajuntaments i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la necessitat de mantenir els barrancs nets i vius com a corredors que connecten el territori, com a possibilitat turística i de desenvolupament de projectes educatius que reforcen el seu valor i els donen a conèixer entre la ciutadania més jove.
 • Cercar fórmules de connexió dels Parcs i espais Naturals que hi ha en la comarca.
 • Recolzar al projecte Xarxa de Camins que està elaborant aplicacions per a connectar el territori recuperant els camins tradicionals, evitant la construcció de noves infraestructures.
 • Recolzar a la Xarxa d'Horts Urbans, coordinar accions de les entitats que estan treballant en aquest àmbit, i connectar-los amb les escoles.
 • Convocar una trobada amb el moviment associatiu per a parlar de les infraestructures que estan desenvolupant-se a la comarca, i les que estan ja projectades, sense oblidar els temes de mobilitat i transport públic.
 • Intentar que hi haja representació de la societat civil de l'Horta Sud a les entitats metropolitanes.

El Diumenge al matí es va passar a la lectura de conclusions de cadascun dels grups i l'avaluació final, que podem resumir que va ser una valoració positiva, es va concloure en la necessitat de mantenir una vegada a l'any aquestes trobades i en particular es va emplaçar a la realització d'una trobada en el mes d'octubre per a parlar d'un dels problemes que va eixir en cada grup que va ser la dificultat de mobilitat dels joves entre els municipis de la comarca.

Aquesta trobada ha estat realitzada baix el marc del projecte Diálogos estrucuturados/ Building alternatives: a regional Participative Youth Action Plan for social development.